Omschrijving van een sleepboot van 275 IPK

Afmetingen
Gehele lengte 27,50 meter,
Breedte op het grootspant 5,40 meter,
Holte in de zijden 2,70 meter.
Beplating
Kielgang en kimmen 8 mm, vlak en zijden 7 mm, dek 5 mm nopjesplaat. Op de waterlijn op de kop aan weerskanten een plaat van 8 mm dikte.
Stevens
Voorsteven 75 x 45 mm met ingeschaafde sponningen, schroefsteven 90 x 50 mm, roersteven 75 x 45 mm.
Roer
Van enkele plaat dik 12 mm geklonken aan 3 veeren, welke aan de roerkoning gesmeed zijn. Diameter roerkoning 90 mm. Dekpot aanzetbaar met pokhout en vetpot, sluitbeugel, 2 oogbouten met ringen in de achtertank.
Spanten
Van hoekstaal 70 x 60 x 7 mm, afstand der spanten voor het ketelschot 300 mm en verder 350 mm hart op hart. De machine- en ketelspanten dubbel aaneen geklonken.
Vrangen
Aan de spanten 300 x 6 mm, machine- en ketelvrangen 8 mm, hoekijzers aan de vrangen 50 x 50 x 6 mm.
Dekbalken
Van hoekstaal 90 x 65 x 8 mm met knieën 400 x 400 x 6 mm.
Schotten
Vier stuks, voor- en achterschot waterdicht voor tanks, achtertank ruim en voorzien van slingerschot, voortank met kettingbak, ketelschot bekleed met drijfsteen. De schotten versterkt met verticale hoekijzers. In het machinekamerschot een ijzeren deur.
Klinkwerk
De huidplaten geklonken met 5/8" nagels, de rest met 1/2" nagels.
Berghout
Van eikenhout 115 x 115 mm tussen 2 hoekijzers 115 x 55 mm en een halfrond van 125 x 25 mm erop, hetwelk met doorlopende bouten wordt bevestigd aan de huid.
Verschansing
Hoog in het midden 250 mm en aan de einden 550 mm met railingijzer 100 x 50 x 10 mm en railing van 2" buizen met scepters.
Dek
Op het dek op de voortank een ijzeren luik, boven het voorruim een ijzeren woonhut van 4 mm plaat met teakhouten deuren en teakhouten schuiframen met ijzeren schuiven en een ingang naar beneden.
Achter de woonhut een stuurhut, onder ijzer, boven teakhout, afneembaar met portierramen met spiegelglas en leren riemen, teakhouten deuren, houten vloer, een vaste en een losse bank. Onder de stuurhut een bergplaats.
Boven de ketel een koelkast met ronde hoeken, kombuizen, schuiven, deksels en deuren. Achter de koelkast een luik met rooster boven de stookplaats en een schuifkap.
Een sleepbeting met verdubbeling op de kruispunten en behoorlijk versterkt onder dek, voorzien van 2 sleepveren met trossenklemmen. Een stoomtrossenlier met 2 cilinders, 2 draadrollen met vang en schuifrondsels. De sleepbeting tegen het machinekamerschot.
Boven de machinekamer een ijzeren schijnlicht met 6 opzetbare ijzeren luiken, voorzien van lichtglazen met koperen randen en bescherming. Een uitgang met schuifkap of luik voor de machinekamer. Een ijzeren luik op de achtertank en een WC met luik. Boven de bunkers ruime vierkante luiken.
Bolders
Voorop aan iedere zijde 2 bolders, in het midden aan iedere zijde een bolder, achterop aan iedere zijde 2 bolders, alle bolders met schildbanken aan de boeiing.
Overloop op het achterdek met geleidingen.
Mast
Grenen houten mast, strijkbaar in plaatijzeren koker met liertje, betuiging en lantaarninrichting, vlaggelijn met wimpeltje.
Ankers
Een klipanker 250 kg en een Mannheimeranker 300 kg met 45 vaam 3/4" ketting en een neuringketting 1/2". Een kraanbalk met neuringschijf en tuien en leirol. Een stoomankerlier met 2 kettingschijven en neuringschijf tevens met handbeweging.
De kettingschijven met schroefvangen, dekpotten, kettingschaar enz.
Stuurwerk
Stuurlier met gefraisde tanden, teakhouten stuurrad met koperbeslag, kettingen, stangen, leirollen met kogellagers, gesl. ijzer kwadrant.
Betimmering
Woonhut met paneelwerk, teak, eiken of dergelijke met lichte panelen bank met kussens, plafond ook paneelwerk.
Een WC met closet, aanrecht met koperen pomp, granieten gootsteen en kasten en tegeltjes erboven tot dek. Linoleum op de vloer.
Ingang naar beneden met deuren, trap met leuningen.
Beneden verdeeld in 3 slaapkamers, voorzien van ledikanten, wastafels en kasten, alles in paneelwerk, grenen of okoumé met elzen triplexpanelen.
Onder de vloer een watertank met leiding naar dek.
3 openslaande patrijspoorten aan iedere zijde. Vloerzeil op de vloer.
Achterkajuit betimmerd in grenen of dergelijke met 4 kooien, kasten, banken. Binnenwerk vurenhout.
Machinekamer
De nodige fundaties voor machine en ketel, vloer van geruite plaat 5 mm. Een werkbank met kast van ijzer, zitbank, houten kastje.
De kolenbunkers zo groot mogelijk met 2 schuiven aan iedere zijde en losse schotten langs de ketel, houten vloeren. Ijzeren lader. Askoker met klep.
Schilderwerk
Eerst goed roestvrij maken, daarna schilderen. Buiten vlak gekoolteerd, zijden 2 maal geschilderd. Binnen vlak geolied alsmede voor en achteronder. De tanks gemenied. De machinekamer geschilderd.
Zonnetent
Met zonnetentijzers compleet boven voordek tot stuurhut en boven machinekamerkap.
Sloep
Een sloep met 2 davits met blokken en liertjes compleet.
Stoomketel
Verwarmd oppervlak 79 m2 inwendig en 85 m2 uitwendig, stoompanning 15 kg met 2 gegolfde vuren 800/900 diameter, ongeveer 130 vlam- en steunpijpen. De stoomdom met manholddeksel. Verder voorzien van de nodige klinkstukken voor de appendages. De ketel wordt bekleed met asbestkieselguhr met draadvlechtwerk en gegalvaniseerde plaat erop.
Vuurwerk
Van gegoten ijzer met opklapbare vuurdeuren, demper, rijijzer.
Stookkast
Van 4 mm plaat met zijwaarts draaiende deuren met brandplaten en S sluitings.
Schoorsteen
Onderstuk 4 mm, boveneind 3 mm plaat, strijkbaar met hefbomen en ijzeren gewichten met vastzetting.
Appendages
Alles hogedruk model Dikkers, veerveiligheid, stoomfluit, hoofdstoomafsluiter, hulpstoomafsluiter en afsluiter voor peilglastoestel, stoomlier enz.
2 peilglastoestellen Klingers, 2 afsluitbare klepkasten en spuikraan.
2 manometers, waarvan 1 in de stuurhut.
Stoommachine
Verticaal tripple met oppervlak condensor. Diameter cilinders 250, 430 en 710 mm en 400 mm slaglengte.
Cilinders
Gegoten van fijnkorrelig gietijzer, zuiver geboord, alle glands met bronzen bussen en grondringen, de nodige aftapkranen en ontlastkleppen en indicateurnokken. De cilinders bekleed met met gepolijste plaat en geïsoleerd. De deksels van gegoten ijzer, de bovendeksels blank afgedraaid en afgedekt met geruite plaat.
Zuigers
Van gegoten ijzer, hol gegoten met ribben en voorzien van Ramsbottomveren.
Stoomschuiven
Hogedruk een Norzleschuif met veren, middeldruk en lagedruk met trickschuiven.
Kruiskoppen
Van gesmeed staal met pennen aan weerskanten van de metalen van de drijfstangen en gegoten ijzeren sloffen.
Drijfstangen
Van gesmeed staal, boven gevorkt met bronzen metalen aan weerskanten met vastzetting bouten met dubbele moeren. Onder met platte voet, gietstalen metalen met prima witmetaal gevoerd, bouten met dubbele moeren.
Stoomschuifstangen
Van gesmeed staal met bronzen moeren, verdikt in de geleidingen met stropmetalen.
Stoomschuifbeweging
Met Stephensons schaarbeweging, de scharen van staal eveneens de pennen, de scharen zijn dubbel met bronzen schenen in de schaarblokken. De excentriekstangen van smeedstaal gevorkt met bronzen metalen. De excentrieken van gietijzer met witmetaal in de ringen en oliebakken eronder.
De trekstangen met bronzen metalen.
Aanzetwerk
Leveras met 3 gietstalen levers, de hogedruk verstelbaar voor expansie. Een blank afgedraaid handwiel met wormas en vastzetting.
Condesor
Van gegoten ijzer met kolommen voor de leibanen, geel koperen pijpplaten, pijpen en moertjes, voorzien van aftapkraan, sodakraan met trechter, kraan voor suppletie.
Fundatie
Van gegoten ijzer met 6 lagers voorzien van vierkante metalen met witmetaal gevoerd, blank geschaafde deksels, dubbele moeren.
 ??llarblok
Met kogellager, verbonden aan fundatie
Assen
Krukas met 3 krukken uit een stuk, tussenassen met koppelflenzen en rustblok, schroefas met flens en conisch eind en moer.
Schroefkoker
Van gegoten ijzer met binnengland en lange werkbus.
Schroef
Van gegoten ijzer met 4 bladen.
Voorwarmer
Op de condensor een voorwarmer met rood koperen pijpen.
Pompen
De luchtpomp enkelwerkend, de circulatiepomp dubbelwerkend, beide met bronzen binnenwerk, stangen van koper. De voeding- en lenspomp met koperen plunjers en kleppen. Alle pompen worden bewogen door een juk, balans en stroppen met bronzen metalen, verstelbare leistoel.
Pijpen
De hoofdstoompijp van naadloos staal, alle overige pijpen van rood koper en voldoende zwaarte. De spreekbuis van ijzer met koperen mondstuk.
Stoompomp
Een duplex stoompomp, voorzien van de nodige verdeelstukken en afsluiters om te lenzen uit het voorruim, machinekamer en achterruim. De tanks te vullen en te ledigen, de ketel te voeden en voor dekwas. Injecteur en lensblazer, in aansluiting met voornoemde verdeelstuk voor respectievelijk dezelfde functies.
Smering
Met oliebakken voorzien van kraantjes en pijpen op de smeerpunten. Een Mollerupssmeertoestel voor cilindersmering. Een vetpers op de schroefkoker.
Vetreiniger met schotten en pijpen in de voedingleiding.
Telegraaf
In de stuurhut om te seinen naar de machinekamer met antwoordinrichting.
Waterleiding
Op de machine met kranen en draaibare pijpen op de de metalen van de krukas.
Inventaris
Grenenhouten vlaggestok, voorop, op de beting en achterop met lijnen,
Hollandse vlag, Duitse vlag, standaard met naam,
5 seinvlaggen volgens voorschrift,
Loopplank, ladder,
2 schoorhouten, 4 wrijfhouten,
2 slaggaarden,
2 zitbanken,
2 menagekisten,
Bakken voor de zijlantaarns,
2 haken, 2 bomen,
2 meerdraden 50 m lang,
Stalen bel,
Drinkwaterkist achterop,
3 gegalvaniseerde toplantaarns, 2 zijlantaarns, 1 ankerlicht met certificaat,
1 rode en 1 witte bollantaarn, 1 heklicht, 2 bezems,
1 luiwagen,
2 boenkwasten,
2 teerkwasten,
2 reddingsboeien met naam,
1 bijl met steel,
1 stokdweil, 1 zwabber,
2 kurkzakken,
1 werplijn,
1 roephoorn,
2 houten trossenroosters,
2 putsen met touw,
2 emmers,
Slingerlampen in de kajuiten,
Een kachel in de salon, 1 idem in de kombuis en 1 in het achteronder,
Linnen slang met tromp en koppeling voor dekwas,
Koperen naamletters voorop aan weerskanten,
Naambord geschilderd achterop,
Naambord op de koelkast,
Reserve schroef, as en gland,
Compleet stel stookgereedschap,
Vlamppijpwisser,
2 blusemmers,
Een stel steeksleutels met rek,
Een van Duijlsleutel,
Een bankhamer,
Een koperen hamer,
Een kolenhamer,
Sleutels voor lagers en kruiskopbouten,
2 oliekisten met kranen 70 liter,
1 vetbus,
1 cilinderoliemok,
2 smeerkannen,
2 oliekannen van 10 liter,
2 oliekannen van 5 liter,
2 schotlantaarns,
2 peilglaslantaarns,
Gumminslang met tromp op injectorpijp,
2 platte beitels,
2 kantbeitels,
1 schrapstaal,
1 platte tang,
1 roostertang,
1 nijptang,
3 vijlen met heften,
1 blikschaar,
1 Engelse bezem,
2 kolenschoppen,
10 roosterijzers.